2. november 2007

Fiskaalpost, osa 1

Üks youtube-i video pani mõtlema raha olemuse üle. Kõik mõtlevad ja räägivad sellest kogu aeg, kõik tegutsevad rahalistest kaalutlustest lähtuvalt. Aga misasi see raha siis ikkagi on?

Üldine arvamus on, et raha on mingi kaupade, teenuste ja kõiksugu muude hüvede mõõt. Kuskil tagumises ajusopis on ka mingi mälestus kattevarast või tagatisest. Et raha peaks olema millegagi kaetud ja Eesti krooni kattevaraks on Eesti mets.

Aga alustame parem algusest. Raha idee oli algselt selles, et see sümboliseeris mingit reaalset kaupa. Kui pottsepp läks rätsepa juurde, siis pükste eest maksmiseks ei viitsinud ta oma potte kaasa tassida, vaid selle asemel kirjutas paberi: võlgnen neli potti. Selle paberi võis rätsep viia omakorda kingsepa juurde ja sellega kingsepale tasuda. See raha oli kaetud pottidega, see tähendab, et kuskil need potid reaalselt eksisteerisid ja paberi omanik võis minna ja need välja nõuda.
Tänapäeval see enam ei kehti. Raha ei ole kaetud reaalsete kaupadega. Näiteks Eesti kroon on kullaga kaetud vaid osaliselt. Enamiku kattevarast moodustavad võlakirjad ja muud väärtpaberid.

Mida see tähendab, kui raha on kaetud väärtpaberitega? Väärtpaberid on VÄÄRT paberid vaid seetõttu, et nad on väärt raha. Sisuliselt - Eesti kroon on kaetud väärtpaberitega, mis omakorda on kaetud rahaga.

Järeldus - Eesti kroon (või USA dollar, Euro, vms.) ei ole kaetud millegi reaalsega, sest aktsia hinnast moodustab ettevõtte vara väärtus vaid osa, võlakirja väärtuse moodustab ainult võlgniku lubadus see tagasi maksta. Ma ei saa minna ja nõuda selle krooni väljastanud asutuselt (Eesti Pangalt) seda vara, mida see kroon esindab. Sest seda vara ei ole olemas. Kroon toimib ainult seetõttu, et kõik tahavad, et ta toimiks. Kroonil on väärtus vaid seetõttu, et me TEAME, et saame selle eest poest asju osta. Ainult selle TEADMISE pärast oleme me nõus hommikul rõvedalt vara tõusma ja raha eest tööle ronima.

Selle järelduseni jõudnult pean ma ütlema, et see pole tingimata halb. Pigem vastupidi - kattevarast loobumine on kaasa toonud enneolematu majanduskasvu. Paraku ka võla- ja liisinguorjuse, aga see selleks. Ülemaailmse pankurite ja kapitalistide vandenõust võib teile rääkida mõni PunaMusta aktivist. :)

Mina tahan rääkida ühest teisest ideest.

Nimelt - raha on oma olemuse (reaalse kattevara puudumine) tõttu suht virtuaalne nähtus. Seetõttu on raha väärtus ebakindel, nagu teismelise tütarlapse tuju. Teda hoiab käimas ühiskondlik arvamus, kogukonna psüühika. Kui kõik hakkaks korraga arvama, et raha on väärtusetu, siis olekski raha paugupealt väärtusetu. Sama olukord on majanduses laiemalt: kuna kõik räägivad tulevast majanduskriisist, siis ongi tulemas majanduskriis. Kinnisvara hinnad langevad, sest kõik räägivad kinnisvara hindade langemisest. Aru saamata sellest, et kinnisvarahind ei ole mingi loodusseadus ega väline suurus, vaid et see on juba algusest peale olnud täiesti kokkuleppeline asi. Kui börsil tekib hirm, et on tulemas börsikrahh, siis kõik püüavad oma aktsiaid kähku müüa, hinnad aina langevad ja ongi krahh.

Seega - mis oleks kui viiks majanduse tagasi reaalsele kattevarale? Nimelt, asutaks oma privaatvaluuta? Täpsemalt järgmises postituses.

Kommentaare ei ole: