13. veebruar 2007

Veelkord eskimotest ja lumest

Eelmine kord, kui ma kirjutasin siin eskimotest ja nende sajast sõnast lume kohta, unustasin mainida, et tegemist on lingvistide halva naljaga. Kes internetti pimesi ei usu, sellele võin anda ka viite teadusartiklile (või otsigu ise Jüri Alliku raamatust "Psühholoogia lihtsusest", joonealuste märkuste osast kuskilt. Täpsemalt hetkel ei mäleta).

PS - Blogger sunnib mind üle minema mingile uuele versioonile. Kui kõik ei peaks õnnestuma siis hüvasti, olite tore publik!

4 kommentaari:

tank ütles ...

tundub et konversioon ikkagi õnnestus.

Anonüümne ütles ...

klopp, reika, latt, pruss, lipp, tala, laud, palk jne .... mul tekkis assotsiatsioon ehitajatega, kel on puutüki jaoks ka 100 sõna või rohkem.

Anonüümne ütles ...

siiski, olla innuiitidel (eskimotel) umbes 20 sõna lume tähistamiseks, mis plevat isegi liitsõnad.

Ka eestlastel on lume tähistamiseks mitu sõna, mida ilmakuulutajad, rääkimata urbanistidest, ei oska kasutada või ei vaja.

teralumi, pihulumi, lumepihu, lumetolm, kidulumi, tuhklumi, lörts, lobjakas, vanalumi, lai lumi.



Hallsilm.

tank ütles ...

sõnu lume kohta on neil muidugi palju. siiski see lumemeem õpetab meid olema ettevaatlik ja mitte uskuma igasugu jura. nimetatud linnalegendi arengus on ilusti näha, kuidas väidetav sõnade arv ajas aina kasvab, ehk siis et kuulujutt muutub iga edasijutustamisega põnevamaks. :)