2. november 2007

Fiskaalpost, osa 2

Aeg-ajalt ikka saab lugeda Äripäevast või mujalt, et "toimus majanduskrahh". Viimane neist oli suve lõpus (USA sub-prime laenukriis). Viis minutit tagasi lugesin BBC-st, et olukord pole veel sugugi rahunenud, ja võib tulla uus kukkumine. Ühesõnaga kõik võib jälle hakata otsast peale.

Tegelikult ju loodusvarad on ikka sama koha peal, tehased samuti, transport töötab, elektrijaamad toodavad energiat edasi.

Reaalselt on kõik samamoodi, aga kuskil inimeste peades on mingi "majanduskrahh". Kõigil on paanika. Mingid hinnad langevad kolinal. Mingid hinnad jälle tõusevad lakke. Inimesed küll eriti hästi aru ei saa, mis toimub. Ei saagi aru saada, sest reaalselt ei toimugi midagi. Aga kõigil on selge, et on õudne jama. Sest ajakirjanikud (kes saavad sama vähe aru) ka lehes kirjutavad, et õudne jama on. Järsku on kriis ja inflatsioon ja vaesus ja laostumine ja tööpuudus. Miks? Sest kõik kartsid, et läheb halvasti. Ja kui kõik kardavad, siis nii lähebki.

Aga mis oleks kui me looks oma lokaalse paralleelvaluuta, sellise mis omaks reaalset kattevara? Ja kui eesti kroon peaks devalveeruma või mingi muu majanduskrahh meid tabama, siis meie väike lokaalvaluuta on ilusti alles, sama numbri eest saab ikka osta pätsi leiba ja viilu vorsti sinna peale. Kõlab ju hästi?

Kuna kellelgi ei oleks tohutuid summasid selles valuutas kuskil arvel ja ei oleks investeeringuid, mille tootlusele on kõrged ootused, siis peaks kõik sellesse ka rahulikult suhtuma. Kui eesti kroon kukub, siis keerame lihtsalt meie paralleelvaluuta ja krooni vahelise kursi vastavaks ja kõik läheks täpselt samamoodi edasi.

Küsimus on vaid selles, et mis oleks sobiv kattevara sellisele valuutale. Vastust otsides leidsin ma sellise asja nagu Ithaca Hours. See on USA linna Ithaca kohalik valuuta, mille kattevaraks on AEG. Iga 1 tunnine rahatäht tähendab tunniajast tööd kellegi poolt. Näiteks kui sa lähed massööri juurde ja lased ennast pool tundi mudida, siis sa maksad talle pool tundi. Massöör aga läheb edasi juristi juurde ja pooletunnise konsultatsiooni eest maksab talle sellesama pool tundi.

Lihtsalt geniaalne! Neil näib asi olevat juba korralikult käima läinud, kataloogis on üle 900 teenusepakkuja, kes aksepteerivad maksevahendina tunde.

Kes teeks Tartusse sama asja? Tartu nael? Või laiemalt - Lõuna-Eesti kruvi? Mh? :)

10 kommentaari:

Lemmi ütles ...

uvitavat lugemist pakub tarkinvestor.ee - kellele kuulub Eesti Pank ja FED ja mis raha tegelikult väärt on: http://tarkinvestor.ee/foorum/viewtopic.php?t=867

Meerikamaa on praegu suht lõhkise küna ees - dollari väärtus langeb kiiremini kui sööstlaskuja maailmameistrivõistlustel. praegu on see 10,8, kuid analüütikute innangul jätkab dollar vabalangemist. ootan uviga, millal see 10-st läbi vajub ja mis siis juhtub. kui kaua jänkid veel jätkavad raha juurdetrükkimist...

FED langetas paar päeva tagasi jälle baasintressi, aktsiaturg aga jätkab kolinal kukkumist. kasu ei olnud ka 41 miljardist dollarist, mida FED USA finantssüsteemi pumpas. Kusjuures tegemist oli ühe tugevama rahasüstiga alates suvisest krediidikriisist.

Jaapani, Hiina ja Taiwani keskpangad juba vabanevad sprinteritempos Meerikamaa valitsuse rämpshüpoteekvõlakirjadest, samamoodi nagu välisinvestorid lasevad jalga Baltimaade börsidelt.
Uus raha- ja börsigaala toimub nüüd oopis Hiinas ja Meerikamaa on out. Mitmeks aastaks Hiinas pidu jätkub, kes teab. Nagu öeldakse - pidu lõppeb pauguga.

Raha käitub tõesti pealtnäha nagu tujukas pubekas, kes kihutab sinna, kus antakse. Pubeka selja taga on aga tavaliselt mingi suunav ja kontrolliv jõud.

surra ütles ...

kuidas eur-iga yldse lood on? see, millele ew tahab yle kolida?

tank ütles ...

euroga on sama lugu.
mulle tuli meelde, et klassikateos "piilupart, miki ja teised" sisaldas üht lugu, kus kahurikuulide sees tulistati keskpanga kuld merepõhja ja plaaniti minema vinnata. väga õpetlik tänapäeva majandussüsteemi vaatevinklist :)

shalaya - dollari langemine läbi 10-ne kujutab endast psühholoogilist rajajoont vaid eestlaste jaoks. maailmamastaabis pole see vist kuigi oluline tegur :)

raha juurdetrükkimist jätkavad jänkid igavesti, see on iga monetaarsüsteemi alus (vaata mu posti alguses lingitud youtube'i videoid).

see suunav ja kontrolliv jõud, mis rahapubeka tujusid suunab, on rahandustegelased. nagu hoolitsevad vanemad, nii valvavad keskpankade ja muude hoobade juures olevad indiviidid meie und ja rahulikku elu. :)

Karmo ütles ...

Teie arutate, et kas pauk tuleb vai mette. Me Prontuga panene aga juba viimsepäeva üleelasmise paketti paika vaikselt. ;)

tank ütles ...

ahjaa, siin on finantsturgude toimimispõhimõtetest hea kokkuvõte:
http://www.youtube.com/watch?v=SJ_qK4g6ntM

:)

tank ütles ...

ps - shalaya, sinu antud link sisaldab suht palju head lugemist jah. nätsutan tasapisi läbi seda :)

Lemmi ütles ...

irw@ Long Johns Last Laugh ;P
see on suppper : )

Anonüümne ütles ...

Bartertehingud. Kujutan ette kuidas Ithaca pensionär rõõmsalt tunnisedelite otsas istub ja kurje mõtteid haub.

altroff ütles ...

A no veits naiivne on mõelda, et sellise "raha" väärtus ei võiks välistingimuste muutudes langeda, või et ta oleks inflatsiooni-kindel. Kuri peitubki just varjatud inflatsioonis, minu arust. Kui kartuli kg tõuseb ikka 10-lt minutilt 15-le ja vorsti oma 35-lt 60-le, aga alus ise - s.t. teenuse pakkumisele või toote tootmisele kuluv Aeg - ei kiirene, hakkavad kavalamad haltuurat tegema. S.t. et tunniajane massaazh hakkab varjatud inflatsiooni käigus sisaldama 15 minutit õlide ja kreemide reklaami, ja all-you-can-eat buffet'd hakatakse edaspidi pakkuma lukuaugust, et minimeerida väljaantavat mahtu. Inimene on kaval loom ja töötab alati ikka ühel põhimõttel - miinimum vaevaga (loe: kuluga) maksimum tulemus (loe: tulu). Äkki oleks kavalam siduda raha sellise inimliku väärtusega nagu ahnus - vähemasti oleks kindel, et väärtus ajas tõuseks ;)

tank ütles ...

inimesed on väga harjunud asju rahaga mõõtma. seega kui teha paralleelvaluuta, siis paratamatult kõik mõttes konverteerivad hindu ikkagi kroonidesse vist jah. selles osas on sul õigus.