15. juuni 2009

Tited pole lollid

Täna tuli välja üks tõik, mis läheb kokku minu teooriaga, et tited tulevad ideede maailmast, semiosfäärist. Ja nende kasvamine on tegelikult materialiseerumine siia materiaalsesse sfääri, füüsikalisse Universumisse.
Nimelt mitu tuttavat titte tunnevad kõrgendatud huvi semiootiliselt laetud esemete vastu. Ilmselt aimavad nendes midagi kodusemat. Näiteks paeluvad neid mänguasjade küljes olevad sildid. Mitte niivõrd mänguasi ise (mis on ju plakatlikult ja lamedalt olemasolev), vaid selle küljes olev silt (mis TÄHENDAB midagi, lisaks lihtsalt eksisteerimisele). Teiseks igasugused jõuatribuudid (nagu ütleb Andra) - mobiiltelefonid, klaviatuurid. Tänapäeva täiskasvanute maagilised artefaktid, millega saab esile kutsuda protsesse ja muuta sündmuste käiku.
Tited pole lollid.
Tegelikult huvitavad tittesid muud asjad ka, aga need ma jätan välja, sest need ei klapi mu teooriaga nii hästi. :)

8 kommentaari:

irve ütles ...

Minul on sama asja kohta teooria, et tittesid paelub see, et täiskasvanud jõuatribuute nende küljest eemaldavad ja nad seeläbi tähelepanu saavad. Kui titt puudutab midagi mille puudutamisel ei ole kõrvalefekte, võib ta seda teha. Kui ta puudutab midagi, mis on laetud kõrvalefektidega, haarab titt omale võimu ja kohalik võimukanjda haarab ta omale sülle, väntsutab teda veidike ja premeerib teda tähelepanu ja sensoorse sisendiga. Titt õpib laetud asjade tähenduse ära.

Anonüümne ütles ...

väga hea postituse pealkiri, täielikult nõus :)

Anonüümne ütles ...

ka vanad inimesed mitte

Lemmi ütles ...

Mul Irvega sarnased tähelepanekud, mille allikaks on ühe DJ titt, kes näppis tema käeulatuses olevatest asjadest AINULT elikassette, -plaate ja võimu ning maki nuppe. Antud juhul võib muidugi tegemist olla ka puhtalt geneetikaga;P

Kairi ütles ...

Minuarust tited peamiselt jäljendavad ja uurivad muidu, mida millega teha saab ja mis millist käitumist esile kutsub. Muidugi arukad :)

Kader ütles ...

Kiskusin just oma tite käest ühe jõuatribuudi ära ja sain kuulda, mida minust arvatakse. Õnneks ei mõistnud ma seda keelt.
Juhtmed, ärge unustage juhtmeid ja elektrikontakte! Nende kaudu saab ühendust eetri vms-ga.

Florian ütles ...

Muideks rotte huvitavad ka ennekõike toit ja juhtmed, muu on sekundaarne.

arstionu ütles ...

tited pole lollid