30. oktoober 2010

Minu esimesed

...põhjapõdrad olid kaks nädalat tagasi. Sõitsime Kvaløyat mööda tagasi kodu poole kui järsku olid nad lihtsalt maantee ääres. Kaapisid esikäpaga lume alt rohtu ja nosisid seda.



...virmalised olid eile õhtul. Ronisin kodu lähedal ühe pimedama künka otsa, et madalal horisondil põikipidi sõitvast Kuust timelapse'i teha. Järsku avastasin, et põhjakaares on horisondi kohal madalal virmalistekardin. Silmaga oli näha vaid udune helendus, fotokaga 1-2 minutit säritades nägi täitsa rohelist värvigi.



Ilmateate kohaselt olid need umbes 2 punkti virmalised (10 punkti süsteemis). Jääme ootama ilma paranemist :)


(PS - Kuu timelapse on siin. See jäi lühikeseks, sest avastasin virmalised ja katkestasin timelapse'i tegemise.)

2 kommentaari:

irve ütles ...

Mina ootan virmalisi spaceweather.com meililisti kaudu. Suvel Jõhvis seeläbi ka nägin täitsa.

Põhiteemaks on arktiline virmaliste sõõr, mida saab antud lehelt NASA lingi abil piiluda.

Sisuliselt see:
http://www.swpc.noaa.gov/pmap/gif/pmapN.gif

Virmalised on müstika just selles mõttes, et püüan end neid vaadates alati kujutleda inimesena, kel puudub igasugune teadmine millega tegemist. Mida tundsid mu esivanemad? Kuidas nad seda seletasid? Jumalate sünd?

Nägin täna meteoori, mis pudenes kollasteks sädemeteks.

tank ütles ...

Njah eks iga sündmuse psühholoogiline mõju sõltub muuhulgas tema esinemise sagedusest. Virmalised ja ka ntx vikerkaar on põhjarahvaste kultuuri ilmselt parajal määral mõjutanud. Päikesetõus ja -loojang vist juba vähem, sest esinemissagedus on liiga suur, et sellele üldse enam mingit tähtsust omandada.

Meteoriidiplahvatused aga esinevad jällegi väga harva. Mõju on suur, aga väga harva esinev. :)

Aga hoopis teine küsimus on, et kas teadmine et "need on päikselt pärit laetud osakesed, põhiliselt vesiniku ja heeliumituumad, mis põrkuvad Maa atmosfääris erinevate molekulidega" annab sulle mingi suurema lähedaloleku või mõistmise selle nähtuse kohta, kui mõni tuhat aastat tagasi elanud hülgeküti uskumus virmaliste kohta? Igal rahval on olnud oma mütoloogia loodusnähtuste seletamiseks, meil kaasaarvatud.

Põnevad teemad igatahes.