19. november 2009

Teheran sai läbi



Oli täiesti hull. Meid adopteerisid kaks neidu, kellele ma mõttes andsin nimeks Õed Segased. Nad sisustasid ära kogu meie aja. Vedasid meid autoga ringi, toitsid, lahutasid meelt, jagasid infot. Istusime nendega restoranides, kohvikutes, liiklusummikutes ja parkides. Põhimõtteliselt polnud meil endal vaja enam mitte millegi pärast muretseda, kõik tehti ette ja taha ära. Uskumatu.

Õed Segased on nad sellepärast, et üks (Anusha) ei osanud eriti inglise keelt, aga juhtis autot nagu segane. Ise ta ütles, et nagu Schumacher. Ma arvan siiski, et nagu segane. Aga siin on kõik juhid sellised. Teine (Hourieh) oskas inglise keelt veidi, aga mitte eriti palju, arvestades, et ta töötab inglise keele õpetajana. Ja oma vähest keeleoskust kasutas ta suht segase jutu ajamiseks.

Iraan on siiani mulle õpetanud:
- Keelebarjäär ei tähenda, et suhelda ei saaks. Vabalt saab: kehakeele, käte, häälitsuste ja telepaatia abil.
- Alkoholikeeld ei tähenda, et pidutseda ei saaks. Need inimesed siin pidutsevad kaine peaga hullemini kui eestlased purjus peaga.
- Riietumist puudutavad sundused - vähemalt põlvedeni ulatuv mantel ja kaetud juuksed - ei tähenda, et naised ei või ilusad välja näha. Siin ringi vaadates saad aru, et taljesse liibuva lõikega mantlis ja pearätiga naisterahvas võib väääga seksikas olla.

Aga kõik "ebasünnis" (ehk see, mis puudutab muusikat, pidutsemist ja üldse enese hästi tundmist) käib muidugi suletud akende ja ettetõmmatud kardinate taga. Ja keset pidu võib keegi sulle muu jutu seas poetada, kuidas politsei teda suviste valimisjärgsete demonstratsioonide ajal puukaigastega peksis või kuidas tema kõrval seisnu kuuli sai. Politseid on siin kahte tüüpi - bad police ja good police. Institutsionaalsetest tagamaadest ma pole aru saanud, aga bad police liigub põhiliselt öösiti. Tean, et kui bad police on läheduses, siis ei tohi eriti midagi teha. Peab seisma, kõndima või istuma ja vaatama sirgelt enda ette. Siis ei juhtu midagi halba. Good police on seevastu väga abivalmis. Ükskord alustas good police meiega ise juttu, küsisid et kust oleme ja nii edasi, aretasid sellist tavalist turistidialoogi. Ja jutu lõpetuseks andsid meile igaleühele suhkrutüki. Politsei jagab suhkrut! No ma ei tea :)

Selline koht on siis see Iraan. Ma armun iga päevaga järjest rohkem ära. Ainsaks negatiivseks asjaoluks on Teherani kohutavalt reostatud õhk ja tohutud liiklusummikud, suure osa ajast veetsime seal ühest kohast teise liikudes, kas siis metroos, Segaste Õdede autos või mõnes taksos. Aga Teheran on nüüdseks õnneks seljataga.

Nüüd on meie rongi peal moodustunud kolmesest seltskonnast jäänud alles kaks - Pier (itaallane) sõitis tagasi Türki. Kurdistan on talle millegipärast väga hingelähedane ja ta läks sinna mingit fotoreportaaži tegema. Meie Francisega jätkame Iraani lainel. Kirjutan seda praegu bussis teel Esfahani poole. Francis nokib mu kõrval magada. Kui interneti leian, siis postitan ära kah.

PS - Kõik kes te loete seda blogi facebooki kaudu, teadke et facebook on Iraanis blokeeritud ja ma ei saa teile vastata (kuni ma ei leia häkki, millega blokist mööda saab). Flickr on kah blokeeritud, sestap ei ole ma saanud ka uusi fotosid üles panna. Tuleb kannatada Indiani (poolteist nädalat veel).

2 kommentaari:

irve ütles ...

Kui sind väga huvitab ja tead, mis asi on SSH, siis võid teha SSH tunneli:
Siin kirjeldus kuidas.

Pärast kasutamist ära unusta brauserist proksit maha võtta (ja võibolla ssh ei tööta kah): kui unustad, on tunne et kogu internet ei tööta (sest internetti tahetakse minna läbi sinu arvuti ja seal putty ei jookse).

Vajadusel võin SSH kontoga aidata.

Unknown ütles ...

yek, do, se!

Väga lahe kuulda, et oled heade inimeste maale sattunud. Sain sealt aasta tagasi samuti mälestused mõeldamatust lahkusest ja lisaks malaaria. :)

Meie tagasihoidlik arvamus nende ennastunustavate pingutuste põhjuse kohta oli, et peale kaasasündinud avatuse on paljudel mure valitsuse poolt tekitatud kehva maine pärast. Peale nukraid valimisi saab välismaalane seal nüüd ehk veelgi rohkem tähelepanu.

Kui alkohol on keelatud, siis vesipiipu tehti nii kõvasti, et ajas katuse üsna logisema.

hoidke's lipud kõrgel :)